„A jóságot azért nem veszik észre az emberek, mert átlátszó, mint a víz és a levegő. Csak ha fogy, az vevődik észre.”
Németh László

Vízkezelés

A víz tulajdonságaiból adódóan a felhasználás során káros folyamatok is elindulhatnak. A vízből különböző anyagok válhatnak ki és rakódhatnak le. Ilyen például a vízkő vagy a baktériumok által képzett biofilm vagy bio-iszap. Ezek, valamint a vízben oldott gázok (oxigén, szén-dioxid) pedig meglehetősen gyorsan vezetnek korróziós károk kialakulásához.

Magasabb hőmérsékleten ezek a problémák intenzívebben jelentkeznek, így az ipari kazánok, ill. a hűtőkörök hőcserélői fokozottan ki vannak téve a kezeletlen víz okozta veszélyeknek.

A lerakódások és a korrózió nemcsak a hatásfok romlását okozzák, hanem a berendezések élettartamát is jelentősen csökkentik, sőt üzemleállásokhoz, esetleg balesetekhez vezethetnek.

Ezért elengedhetetlen a berendezésekben keringő víz megfelelő vegyszeres kondicionálása, amely lehetővé teszi a folyamatos üzemmenetet magas hatásfok és alacsony víz, ill. vegyszerfelhasználás mellett.

A megfelelő vízkezelés tehát hosszú távon gazdasági oldalról is előnyös az által, hogy csökken a meghibásodások, üzemleállások és balesetek kockázata, valamint hozzájárul az anyag és energiafelhasználás csökkentéséhez is.